A börtönőrök védőszentje, Szent Adorján római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje. Rá emlékezve első alkalommal vonult falakon kívülre a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.

– Szeptember 8-án ünnepeljük Szent Adorján napját – mondta Márkus Éva bv. főhadnagy, – idén rendhagyó módon.

Kivonulva a Béla térre nyújtottak bepillantást a büntetés-végrehajtási tevékenységekbe, a helyszínen rabszállító autó, fegyverzeti bemutató és tiltott tárgyak mini tárlata várta az érdeklődőket. Jelen volt a műveleti csoport képviselője is, ők a belső rend fenntartását biztosítják, de főszerepük van a kiemelt fogvatartottak mozgatásában is.

– Kettős célja van a kitelepülésnek. Egyrészt maga a toborzás, a helyi rendészeti képzésben tanulók számára kívánjuk népszerűsíteni a szakmát. Másrészt a civil lakosság felé szeretnénk közvetíteni azt, hogy a bv szervezet a közrend és közbiztonság fenntartásához a fogvatartottak izolációjával járul hozzá.

Őszinte leszek, érdekes érzés volt beszállni a rabszállító autóba, sőt fura volt látni a fegyverbemutatót. De a kezdeményezés fontos, hiszen sokan és sokat tesznek azért, hogy a valamikor megbotlott elkövetőkből olyan emberek váljanak, akik nem visszaesők, hanem a társadalom hasznos tagjai lesznek majd egyszer.

Szél Móni