Ez is olvasható Bősz Adrián weboldalán. A fiatal borász a Szekszárdi Borvidék elnökeként is sokat tesz az Isteni nedű, no és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében. S bár már szedik a szőlőt, adott időt a beszélgetésre. Pedig – még ha nem is a mindennapokból merítve – tudom, hogy a szőlőnek sem elég mindig a 24 óra.

– Megindult a korai fajták szedése, az Irsai Olivért szüreteltük – mondja Adrián. – Tavaly ezt a fajtát augusztus 10-én szedtük, idén van 10-12 nap csúszás, ez valószínűleg jellemző lesz a többi szedésénél is. Az első eredmények (pl. savösszetétel, cukortartalom) hasonló paramétereket mutatnak a tavalyi értékekkel. Szép, egészséges gyümölcsöt tudtunk szedni, jó mennyiséggel.

Köztudott, hogy Szekszárd a vörösbor hazája. Ahogy Garay János is megírta: 

„Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.”

– Nagyon örülnék egy kellemes, száraz, napos, de nem túl meleg ősznek – folytatja Bősz Adrián – az sokat hozzátenne a terméshez. 

Úgy véli augusztus végén, szeptember elején a rozék elkezdődnek, majd jönnek a vörös szőlőfajták, persze függően az ültetvény terheltségétől. S bár a lisztharmat és a peronoszpóra nagy gondot már nem hozhat, érdemes figyelni arra, hogy egészséges maradjon a lombfelület.

Mi pedig, akik kóstolói vagyunk a szekszárdi borászok borainak, kívánjuk azokat az áhított kellemes, szép őszi napokat… Mindenki megelégedésére!