Tóth Norberttel legutóbb akkor találkoztam, amikor vele és édesapjával beszélgettünk a dunaföldvári cukrászda indulásáról, arról, hogy alázattal és munkával lehet egyről a kettőre jutni. Bevallom, hogy az általuk készített finomságoknak nem tudtam ellenállni. Persze nem is akartam…

Magyarország tortája a Boldogasszony csipkéje. 31 tortát neveztek, első körben öt alkotás került a döntőbe anonim nevezéssel.

– Pozitív értékelést kaptunk, egyedül dekorációban tettek javaslatot – mondja Tóth Norbert aki a hosszú hétvége és az „ilyenkor nem illik zavarni” ellenére szakított időt a beszélgetésre.

S akkor mutassuk be a főszereplőt, a Boldogasszony csipkéjét: a torta majdnem 700 g málnát tartalmaz, minden rétegben megtalálható a gyümölcs. Kellemesen savanykás, tetején bazsalikomos, citromos bevonat, málnaszemek, fehércsokoládé.

S hogy miért pont málna?

– A málnát szinte mindenki szereti, de ami a legfontosabb, emlékeket idéz a gyermekkorból. Ahogy nekem is. A nagymamámnál a fal tövében szedtük a bokorról a málnát. 

S valóban, szemem előtt látom, ahogy szedem, egy apró kis csöpp lé az ember ujjai között, az édes íz pedig felbecsülhetetlen. 

Norbi – bár kislánya azt mondogatja neki, jövőre is megnyerik az Ország tortáját – úgy gondolja, a csúcson kell abbahagyni. Ha az élet „elvárása”, hogy mindenki letegyen valamit az asztalra, ő megtette. De a családtól sok időt vette el a négy év alatti folyamatos kísérletezés.

S a legboldogabb a család, többet kap belőle, lesznek nyárvégi amolyan kiülős beszélgetések, akár egy szelet Boldogasszony csipkéje mellett.

A torta megtalálható Szekszárdon a Prim, a Zsitvai és a Mézesmadzag cukrászdákban.

Szél Móni