Mindjárt hozzáteszem gyorsan, hogy számomra a szépség egy belülről fakadó, megfoghatatlan valami, ami nem csak és kizárólag a fizikai megjelenést jelenti. Valahol a kettő együtt.

Néhány, talán nem ismert adat a szépségversenyek világából. A világ legelső nemzetközi szépségversenye a Miss World, mely 1951-ben indult Angliában. Rá egy évre indították útjára a Miss Universe versenyt az USA-ban, amolyan konkurenciaként. Európában nevezetesebb versenynek számít a Miss Európa, melyet 1928 óta szerveznek. Ennek győztese volt 1929-ben Simon Böske. 

Ma már jellemző, hogy népcsoportok, közösségek hirdetik meg a megmérettetést. A közelmúltban zajlott Bonyhádon az Országos Sváb-szépségverseny, immár kilencedik alkalommal. A döntőben 12 fiatal versengett. Feltétel volt a német nyelv ismerete. A versenyző hölgyek népviseletben, szabadidőruhában, és estélyi ruhában jelentek meg a zsűri és a közönség előtt. 

A IX. Országos Szépségverseny győztese Faragó Mirjam (Kurd), az első udvarhölgy Rittinger Rebeka (Bonyhád), a második Renáta Schlotthauer (Bonyhád), a közönségdíjas Szabó Lili (Bonyhád).

S a szépség mellett még valamiről nem szabad elfeledkeznünk. Ezek a lányok miközben csdásan mosolyognak, őrzik és viszik tovább a sváb hagyományokat. A gyönyörű színeket, a hímzést, az örökséget… Szél Móni

Fotó: facebook