A Kadarka lakótelep közti játszótér hűs árnyékában találkoztunk. Nem véletlenül nem a napsütötte betonfelületen. Ha van lehetőség, óvjuk a bőrünket.

– Van az akut károsodás, amivel sokan találkoznak. Ennek jelei a piros, fájdalmas terület, hólyagosodás, hámlás – mondja Dr. Ligeti Judit, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. 

A maradandó károsodásra  az emberek többsége hajlamos nem gondolni. Ezek közül a melanoma, a festékes bőrdaganat a legveszélyesebb. Minél többször ég fel valaki, a hajlam annál nagyobb, s hamar ad áttétet. 

– Nagyon fontos a fényvédelem önmagunk miatt és figyelmet kell fordítanunk a gyermekekre. 12 év alatti felégés többszörösére emeli a felnőttkori melanoma veszélyt. 

Dr. Ligeti Judit hangsúlyozta a túlzott napozás hozhat elő anyajegyet, öregít, ráncosítja a bőrt. 

No és itt a szolárium, ami valljuk be – főleg a hölgyeknél – amolyan léleksimogató.

– A szolárium nem jó, de nagy bajt nem okozunk akkor, ha tavasszal 2-3 alkalommal használjuk csupán. De gondoljunk csak bele a heti egy, az éves szinten milyen sok. 

A végére egy megtörtént eset, ami szolgáljon tanulságként: a menyasszony legjobb formáját akarta hozni az esküvőre, így felelőtlenül, rövid idő alatt sokat látogatta a szoláriumot. Mindaddig, míg annak erős hatása tönkretette bőrét, szemei bedagadtak… nemhogy a legjobb formába nem került, de egy fotón sem akarta látni magát… 

Mint az élet oly sok területén, figyeljünk az óvatos fokozatosságra! Szél Móni

Fotó: illusztráció